ΕΜΦΥΛΙΟΣ


ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

«Aπό εδώ ή πέρα από τον Καλαµά;» «Πέρα από το ποτάµι!»
Και εγώ έσκυψα το κεφάλι. Ανάµεσά µας µεγάλωνε η σιωπή, Και µας χώριζε ,
Όπως και ο Καλαµάς Τους Εθνικιστές από τους Αριστερούς.


The order of Gen. Scobie signed and printed on the government's newspaper "Η ΕΛΛΑΣ", December 6, enforcing the ultimatum that he announced on December 1 for the immediate disarmament of all guerilla forces not allied to the government.
The order of Gen. Scobie signed and printed on the government's newspaper "Η ΕΛΛΑΣ", December 6, enforcing the ultimatum that he announced on December 1 for the immediate disarmament of all guerilla forces not allied to the government.
Και οι δύο οµάδες είχαν αρχικά κοινούς στόχους. Και οι δύο ιδρύθηκαν το 1941. Και οι δύο είχαν την αποφασιστικότητα να διώξουν από τα Ελληνικά εδάφη τις ξένες κατοχικές δυνάµεις και να εµποδίσουν µε καινούργια κυβέρνηση από τον εξόριστο βασιλιά Γεώργιο 2ο. Και οι δύο ονειρεύονται την ανεξαρτησία του Ελληνικού λαού και οι δύο εξαρτώνται από ξένες δυνάµεις. Και οι δύο µπορούν να στρατολογήσουν πολύ κόσµο και οι δύο φέρνουν εξαθλίωση στην Ελλάδα. Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) και ο Εθνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ) από τη µια πλευρά και ο Ελληνικός Δηµοκρατικός Εθνικός Σύνδεσµος (ΕΔΕΣ) από την άλλη είχανε οράµατα για ένα καλύτερο µέλλον για τη χώρα τους. Η σύνθεσή τους βέβαια κουβαλάει ήδη το φύτρο της επερχόµενης διχόνοιας. Έτσι το ΕΑΜ προσελκύει τους νεώτερους και γυναίκες από τις αγροτικές
περιοχές.
Η πλειοψηφία των 1 ½ µε 2 εκατοµµύρια µελών του αποτελείται από µη – κοµµουνιστές , ενώ ο σύµµαχος του ΕΛΑΣ ιδρύθηκε από κοµµουνιστές. Επιπλέον ο ΕΔΕΣ , του οποίου το κέντρο δύναµης βρίσκεται στην Ήπειρο έχει στις γραµµές του πρακτικά µόνο µη–κοµµουνιστές 2. Γεννηµένες και συνδεδεµένεςµετην αντίσταση ενάντια στον ξένο κατακτητή αυξάνονται ανεξέλεγκτα εκείνες οι εντάσεις ανάµεσα στις δύο µεγαλύτερες αντάρτικεςοργανώσεις ήδη τον Οκτώβριο 1943 όταν ο ΕΛΑΣ κατηγόρησε τον ΕΔΕΣ και τον αρχηγό του Ναπολέοντα Ζέρβα για συνεργασία µε τις δυνάµεις κατοχής1. Το 1944 εν µέσω του φλεγόµενου πολέµου µετέχουν Εγγλέζοι στο πλευρό του ΕΔΕΣ και αποκόπτουν τις ενισχύσεις του ΕΛΑΣ. Στα όπλα που αφαιρέθηκαν από Ιταλούς τοποθετηµένους στην Ήπειρο οφείλει παρόλα αυτά ο ΕΛΑΣ την νίκη σ’ αυτή την αντιδικία. Όπως πάντα, όταν δύο µαλώνουν χαίρεται ο τρίτος. Τελικά το Φεβρουάριο του 1944 συµφωνείται µία εκεχειρία, η οποία περιορίζει και τον ΕΔΕΣ στην περιοχή όπου έχει την βάση του στην Ήπειρο 2.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Η άφιξη του θωρηκτού Αβέρωφ στις 18 Οκτώβρη 1944 µε ενθουσιασµό στο λιµάνι του Πειραιά, σηµατοδοτεί το τέλος της Γερµανικής κατοχής.
Για τους χαρούµενους ανθρώπους δίνει δυστυχώς µια πολύ µικρή περίοδο ανακούφισης,
µετά από την µακρά περίοδο ελεεινότητας του πολέµου. Μακρά πριν από το τέλος του 2ου Παγκοσµίου πολέµου, οιενδιαφερόµενες δυνάµεις θέτουν την τροχιά για µετά τον πόλεµο. Οι Έλληνες που επιθυµούσαν ειρήνη και ηρεµία, δεν έχουν καµία ευκαιρία στην παγκόσµια πολιτική σκακιέρα. Ο επερχόµενος «Ψυχρός Πόλεµος» ρίχνει µια µακριά και σκοτεινή σκιά στα µετέπειτα δρώµενα.
Συντηρούνται έτσι διαµάχες που θα καταλήξουν σε µια αιµατηρή καταστροφή για την Ελλάδα. Μια καταστροφή την οποία θα περιγράψει µε λέξεις ο σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαριάς από δικά του βιώµατα πολλά χρόνια αργότερα:
«Με σηµερινή µατιά ,µε αυτά τα οποία γνωρίζουµε για την ιστορία , δε θα µπορέσουµε ποτέ να καταλάβουµε αυτές τις εποχές»
εμφυλιος πολεμος ελλαδα 1946
Unarmed protesters of EAM lying dead or wounded on 3 December 1944 in front of the Greek Parliament, while others are running for their lives moments after the first shootings that left at least 28 dead and signalled the beginning of the "Dekemvriana" events.
Ο συσχετισµός των δυνάµεων στη Μεσόγειο θα αλλάξει εξαιτίας του πολέµου. Ο Άγγλος πρωθυπουργός Τσώρτσιλ συµφωνεί στη µοναδική συνεννόηση µε τη Χιτλερική Γερµανία κατά τη διάρκεια ολόκληρου του πολέµου, την παράδοση της Αθήνας στους Άγγλους και την ανεµπόδιστη υποχώρηση των Γερµανών προς τη Θεσσαλονίκη. Ο Γερµανικός µοχλός έπρεπε να αποτρέψει µια ρώσικη επίθεση και την κοµµουνιστική υποστήριξη του γερά αγκυροδεµένου στο λαό ΕΛΑΣ. Αρχικά ο Τσόρτσιλ µιλάει για γενναίους αντάρτες, οι οποίοι είναι οι µοναδικοί σε θέση να αναχαιτίσουν 30 τάγµατα, ενώ το απόγευµα της απελευθέρωσης τους ονοµάζει «συµµορίτες οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους σωτήρες της χώρας» 4. Ο ιστορικός Βάσος Μαθιόπουλος χαρακτηρίζει αυτή την πολιτική ως βρώµικο λεκέ στη Βρετανική ιστορία 5.
Η 9η Οκτωβρίου 1944 φέρνει στο Κρεµλίνο της Μόσχας περαιτέρω όξυνση. Ο γ.γ. Στάλιν και ο υπουργός εξωτερικών Μολότοφ για τη Ρωσία από τη µία όπως και ο πρωθυπουργός Τσόρτσιλ και ο υπουργός εξωτερικών Εντεν για την Εγγλέζικη πλευρά παζαρεύουν τις χώρες και τα ποσοστά. Ο Τσόρτσιλ ισχυρίζεται ότι: «Η Αγγλία χρειάζεται την Ελλάδα για να εξασφαλίσει την κυριαρχία της στην Μεσόγειο»6. Και είχε επιτυχία. Ο Στάλιν εξηγεί ότι είναι σύµφωνος µε αυτό, να έχει η Αγγλία την κυριαρχία στην Ελλάδα. Αυτό είναι αναγκαίο επίσης για τον Τσόρτσιλ για να καταστήσει δυνατή την επανόρθωση της µοναρχίας στην Ελλάδα.

εμφυλιος πολεμος ελλαδα 1946 

(ΕΛΑΣ), (ΕΑΜ), (ΕΔΕΣ)...

 Μετά τον πόλεµο ο Γ. Παπανδρέου θα γίνει ο πρώτος κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας και ευχαρίστησε τους υποψήφιους του ΕΑΜ ανεξάρτητα από την πολιτική και στρατιωτική του δύναµη δίνοντας τους µόνο πέντε κατώτερες υπουργικές θέσεις. Σχεδόν ταυτόχρονα έθεσε σε προτεραιότητα τον αφοπλισµό των ανταρτών και κάλεσε να δηµιουργηθεί ένας εθνικός στρατός. Οι υπουργοί του ΕΑΜ µάταια απαιτούν τη συγχρονισµένη αποστράτευση της χωροφυλακής, των ορεινών µεραρχιών και των «ιερών ταγµάτων» και αποχωρούν από την κυβέρνηση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός παραµένει στο παιχνίδι. Προβλέπει την επιθυµητή αντιπαράθεση. «Περιµένω µια σύγκρουση µε το ΕΑΜ και αυτό πρέπει να το εκµεταλλευτούµε. Πληρώσαµε υψηλό τίµηµα στη Μόσχα για να µπορούµε να έχουµε ελευθερία κινήσεων στην Ελλάδα» 1. Θα προτρέψει το Βρετανό αρχηγό στρατού στρατηγό Σκόµπι: «Μη διστάζετε να χτυπήσετε, ότι αντιτάσσεται στο συµφέροντά µας», και «αν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, φυλακίστε τον, είµαστε σε µια κατεχόµενη χώρα» 2. Επίσης ο πρώην γ.γ του Κ.Κ.Ε Χαρίλαος Φλωράκης παροµοίως θυµάται:
«. . .αλλά ήταν ένα λάθος να πιστεύουµε ότι µετά την απελευθέρωση από τους Γερµανούς και τους Ιταλούς θα ήµαστε ελεύθεροι να πάρουµε µια δικιά µας απόφαση»
British paratroopers during the battle.
British paratroopers during the battle.
Για την 3η Δεκεµβρίου 1944 το ΕΑΜ κάλεσε τους οπαδούς του σε µια µεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα και σε γενική απεργία. Η διαδήλωση κατέληξε σε λουτρό αίµατος , στο οποίο 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αστυνοµικούς.
Οι επακόλουθες επιθέσεις µονάδων του ΕΛΑΣ κατέληξαν εντός τριών ηµερών σε άγριες σφαγές στους δρόµους µεταξύ του ΕΛΑΣ, της ελληνικής αστυνοµίας και βρετανικών δυνάµεων καταστολής.4 Χιλιάδες αιµατοκυλισµένα θύµατα στους δρόµους, οι κοµµουνιστές παίρνουν εκατοντάδες οµήρους και εκτελούν πολλούς από αυτούς ως υποτιθέµενους προδότες και συνεργάτες. Κατά την διάρκεια της γενικής απεργίας η οποία διήρκησε ένα µήνα δεν υπάρχει ρεύµα, ούτε ραδιόφωνο, ούτε εφηµερίδες, ούτε τρόφιµα. Μόνο πτώµατα µετριούνται.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν ακόµη περισσότερο ανελέητος. Την 8η Δεκεµβρίου διατάζει: «Μη δεχτείτε καµία προσφορά ειρήνης. Ο στόχος µας είναι τελικά η εξόντωση του ΕΑΜ» 5. Την ίδια στιγµή ξεκινά ο ΕΛΑΣ στην Ήπειρο επίθεση σε στρατεύµατα του ΕΔΕΣ τα οποία ήταν πιστά στην κυβέρνηση και τα συνέτριψε ολοκληρωτικά.

ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ

DSE fighters during mortar training.
DSE fighters during mortar training.
Η συνθήκη της Βάρκιζας την 12η Φεβρουαρίου 1945 µε την αµνηστία σε όλους τους αντάρτες συνιστά µια µόνο τελευταία προσπάθεια να τελειώσουν αυτές οι αντιπαραθέσεις. Απέτυχε, γιατί τώρα µια συντηρητική κυβέρνηση θα οξύνει την πολιτική ζωή στη χώρα . Έχοντας υποχωρήσει οι ακροδεξιοί πρώην αντιστασιακοί του ΕΔΕΣ στα βουνά, επιταχύνεται αυτή η διαδικασία ακόµα περισσότερο6. Οι βαρβαρότητες είναι στην ηµερησία διάταξη και των δύο πλευρών. Το χειρότερο σηµείο είναι η αµοιβή που θα προσφερθεί από τους Άγγλους . Για κάθε δύο κοµµένα κεφάλια ανταρτών του ΕΑΜ , τα οποία θα παραδίδονται σε ένα σακί, θα πληρώνεται µια χρυσή λίρα.7
Ανάµεσα στο 1946 και στο 1949 βυθίζεται ολόκληρη η Ελλάδα στην κόλαση ενός ανοικτού εµφυλίου πολέµου, ο οποίος από την επαρχία και κυρίως από την Ήπειρο για πολλά χρόνια έµελλε να την κάνει ένα φτωχόσπιτο στην Ευρώπη. Στα βουνά της Ηπείρου δίνονται πολλές αιµατοβαµµένες µάχες και αναγκάζονται πολλοί κάτοικοι στη φυγή και στη µετανάσταση. Η τελευταία συµπλοκή θα διεξαχθεί στις κορυφογραµµές του Γράµµου. Τελείωσε µε την ολοκληρωτική ήττα των αριστερών ανταρτών και την άτακτη φυγή τους στην Αλβανία. Σαν σβήσουν οι φλόγες του εµφυλίου πολέµου στην Ελλάδα, έχουν χάσει την ζωή τους 158.000 άνθρωποι και οι επιζώντες επιβιώνουν µέσα στην µεγάλη φτώχεια1.
Πού είναι οι νικητές, ποιοι είναι οι νικηµένοι;
Ο ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Η τραγική αναµέτρηση» Αλέξανδρος Τσαούσης θυµάται:
  • «Μεταξύ 1946 και 1949 έχασαν τη ζωή τους 47.000 άνδρες και από τις δυο πλευρές του Ελληνικού εµφυλίου πολέµου. Για τρία χρόνια ήταν όλα αίµα , που έρεε , Ελληνικό αίµα. Ούτε από την πλευρά των Βρετανών ούτε από των Αµερικάνων έρεε έστω και µια σταγόνα αίµα».
Και:
«Μόλις απελευθερώνεται από την κατοχή , έπρεπε µια µικρή χώρα της Ευρώπης να πληρώσει αντιπροσωπευτικά τις συνέπειες του ψυχρού πολέµου µε το αίµα των νεαρών ανθρώπων της».2